EEN BLOEIENDE TOEKOMST UIT EEN KAKSITUATIE

776 inschrijvingen. 21 finalisten. Deze selectie maken was geen gemakkelijke karwei voor onze Ecover liefhebbers en externe experten van over heel Europa!

Zij zoeken groene projecten die niet enkel mét de natuur werken om de impact op de klimaatverandering te verminderen, maar ook voor de natuur zelf iets doen. Projecten zoals bossen laten herleven. Dit kan voorkomen dat lokale gemeenschappen met overstromingen te maken krijgen, maar het vergroot ook de biodiversiteit en ze slaan koolstof op. Een win win!

Hou dat in je achterhoofd wanneer je kennis maakt met onze jury.

 1. SANDER JACOBS

  Dr. Sander Jacobs – Economisch ecoloog
  Sander is senior onderzoeker voor het Institute for Nature and Forest (INBO), onderzoeksteam Nature & Society; en wetenschappelijk-beleidsfunctionaris voor het Belgische biodiversiteitsplatform. Zijn werk richt zich op het leveren van bewijs over meerdere waarden van de natuur aan beleid en praktijk, van lokale zaken tot internationale contexten. Hij was hoofdauteur voor de IPBES Europe & Central Asia-beoordeling en coördinerend hoofdauteur voor de IPBES-waardenbeoordeling. Het belangrijkste academische werk draait om de meervoudswaardering van de natuur voor het nemen van beslissingen over duurzaamheid.

  SANDER JACOBS
 2. NATHALIE SEDDON

  Nathalie Seddon is hoogleraar biodiversiteit aan de University of Oxford en directeur van het Nature-based Solutions Initiative (www.naturebasedsolutionsinitiative.org), een interdisciplinair programma van onderzoek, beleidsadvies en onderwijs gericht op het vergroten van het begrip van de effectiviteit van op natuur gebaseerde oplossingen voor wereldwijde uitdagingen. Na haar opleiding tot evolutionair ecoloog aan Cambridge University ontwikkelde ze brede onderzoeksinteresses in het begrijpen van de oorsprong en het behoud van biodiversiteit en de relatie met wereldwijde verandering. Ze is een senior medewerker van het International Institute for Environment and Development en een senior medewerker van de Oxford Martin School. Nathalie adviseert overheden, VN-agentschappen en bedrijven over Nature-based Solutions en is een Friend of CoP26, d.w.z. een van de 28 wereldwijde experts die momenteel de Britse overheid over CoP26 adviseert.

  NATHALIE SEDDON
 3. NATALIE FÉE

  Natalie Fée is een bekroonde milieudeskundige, auteur van How to Save the World for Free, spreker en oprichter van City to Sea, een in het Verenigd Koninkrijk gevestigde organisatie die campagnes voert om plasticvervuiling bij de bron te stoppen.
  In 2019 won Natalie de Sunday Times Volvo Visionaries Award voor haar campagnewerk met City to Sea, en in 2018 werd ze door The Observer / Nesta vermeld als een van de ‘50 New Radicals’ in het Verenigd Koninkrijk. In datzelfde jaar kende de University of the West of Engeland haar de Honorary Degree of Doctor of Science toe als erkenning voor haar diensten aan het milieu. Ze won de Sheila McKechnie Award for Environmental Justice in 2017 voor de #SwitchtheStick-campagne van City to Sea en is er trots op dat ze voor 2018 door Bristol 24/7 is uitgeroepen tot vrouw van het jaar.
  Natalie zit ook in het Bristol Adviescomité voor klimaatverandering.

  NATALIE FEE
 4. SANDRA NAUMANN

  Sandra Naumann is senior medewerker aan het Ecologic Institute. Haar werk richt zich op de evaluatie en verbetering van het beleid inzake landgebruik en biodiversiteitsbehoud en hun verband met klimaatverandering. Ze werkt aan verschillende onderzoeksprojecten op het gebied van natuuroplossingen (nature-based solutions, NBS), waarbij ze het beleid en de institutionele context, de verbanden tussen NBS, biodiversiteit en ecosysteemdiensten en de perceptie van de burgers van de stedelijke natuur beoordeelt. Als lid van de deskundigengroepen over ‘Natuurgebaseerde oplossingen en verkerende steden’ en de ‘Waardering van NBS-onderzoeksprojecten’ steunde zij DG RTD bij de ontwikkeling van een Europese beleids- en onderzoeksagenda voor NBS.

  SANDRA NAUMANN
 5. TOM DOMEN

  Tom werkt al 15 jaar voor Ecover/Method, waar hij verantwoordelijk is voor de innovatiestrategie en duurzaamheid op lange termijn voor de verschillende categorieën Ecover/Method-producten (wassen, schoonmaken, afwassen, thuiszorg en persoonlijke verzorging). Door inspiratie te halen uit biomimicry en systeemdenken, heeft hij een ambitieuze routekaart voor het bedrijf opgesteld om transformatieve verandering te inspireren naar een herstellend bedrijfsmodel toe. Tom is ook lid van de raad van bestuur van Kringwinkel, een Belgische organisatie die een tweede leven geeft aan wat anders afval zou zijn.

  Tom Domen
 6. LAURA MCGONIGAL

  Laura is de leidende Greenskeeper van Ecover (ook wel bekend als hoofd duurzaamheid), dus het is haar taak om ervoor te zorgen dat Ecover duurzaamheid centraal stelt bij alles wat het doet. Ze heeft een passie voor systeemverandering en gelooft in de kracht van merken en bedrijven om creatieve oplossingen te vinden voor onze milieucrisis. In haar rol is ze op een missie om duurzame producten en programma’s te creëren die veranderingen in de industrie zullen katalyseren. Laura is een trustee bij Forum for the Future, een toonaangevende internationale non-profitorganisatie voor duurzaamheid.

  LAURA MCGONIGAL
 7. SARAH TUKE

  Sarah is hoofd Europese communicatie bij Ecover, verantwoordelijk voor alle publicrelations- en communicatiestrategieën voor het merk in heel Europa.
  Sarah heeft meer dan 20 jaar ervaring in communicatie en heeft voorafgaand aan Ecover gewerkt in zowel interne als PR-bureaufuncties.
  Ze is verantwoordelijk voor zowel de levering als de communicatie van het Fertilise the Future Fund.

  SARAH TUKE
 8. TOM FARRAND

  Tom is mede-oprichter van Nothing Works – een mobiliserende eenheid die systeemveranderende bewegingen versnelt door radicale samenwerking, co-creatie, ervaringsgericht leren en massale deelname.
  Met een master in Biochemistry van Oxford begon Tom bij P&G in R&D, en verhuisde hij naar leidinggevende functies bij WPP en Oliver Wyman Group ter ondersteuning van klanten als Coca-Cola, Nestlé, Nokia, Nike en Unilever.
  Sinds 2009 is zijn werk verschoven naar sociale en milieu-innovatie waarbij hij mee Good for Nothing oprichtte, een creatief vrijgevigheidsnetwerk en The Wild Network, een beweging om kinderen opnieuw met de natuur te verbinden. Hij is gespecialiseerd in het helpen van diverse groepen om samen te werken en te innoveren rond systemische uitdagingen.

 9. DAN BURGESS

  Dan is een creatieve strateeg, katalysator, activist, mede-ontwerper en gids met diepgaande ervaring in het benutten van creativiteit en samenwerking voor positieve sociale, ecologische en klimaatacties. Hij werkt in meerdere sectoren, van de basis, kunst, activisme, natuurbehoud en non-profit tot wereldwijde merken.
  Hij is mede-oprichter van Nothing Works/Good for Nothing, medebestuurder van Wild Labs/The Wild Network en presentator van The SpaceShip Earth-podcast. Hij schrijft regelmatig, praat en fungeert als leergids voor het verkennen van merkactivisme, de participatiecultuur, het verdiepen van onze relatie met de natuurlijke wereld en creatief experimenteren in onzekere tijden.

  DAN BURGESS